Çikolata Tarihçesi

Çikolatanın Tarihçesi

kurumsal / Çikolata Tarihçesi

Tarihçiler kakao meyvelerini ilk önce, Olmekler’in keşfettiğini iddia ediyor. Peki, nasıl keşfetmişler Olmekler kakao çekirdeklerini? Gelin, kısa bir tarih yolculuğu yapalım sizlerle. Öncelikle, Olmekler’i bilmiyor olabiliriz. Biraz Olmekler’den bahsedelim,sizlere. Olmekler, Orta Amerika’nın Kolomb öncesi ve Aztek öncesi bir halkıdır. İ.Ö. 1200 yılları ile İ.Ö. 500 yılları arasında Orta Amerika bölgesinde yaşadığı tahmin edilmiştir. 19. yy’nın 2. yarısına kadar, Olmekler hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Şimdi gelelim, Olmeklerin kakao meyvelerini nasıl keşfettiklerine.
 
 Olmekler, farelerin büyük bir iştahla ve canlılıkla kakao meyvelerini yediklerini gözlemlemişler. Bu sayede kakao meyvelerinin yenilebilir bir tür meyve olduğunu düşünmüşler. Ve birçok kez kakao meyvesini tatmış ve kakao çekirdeklerindeki farklı farklı aromalarına da bu sayede farkına vardıkları, yazılı kaynaklarda anlatılır.M.Ö. 1500-1400 yıllarında Olmekler; çikolatayı önce içecek halinde, sonra yiyecek olarak keşfeden ve tüketen ilk insanlardır.(COE Teorisine göre.) Teoriye göre, Olmekler kakao çekirdeklerini ezip su ile karıştırmışlar. İçerisine biber, baharat ve çeşitli otlar ekleyip karışım haline getiren Olmekler; daha sonra Ekvatoral Meksika’da kakao yetiştirmeye başlamışlar.
 
Zamanla, Mayalar (M.Ö. 600) ve Aztekler (M.Ö. 400) kakao çekirdeklerinin yetiştirilmesi için başarılı yöntemler denedikleri tarihçiler tarafından ileri sürülmekte. O dönemlerde, kakao çekirdeklerinin para birimi olarak da kullanıldığı öne sürülen görüşler arasında. Aztek ve Mayaların savaştığı dönemlerde Chimimekan insanları, fethedilen topraklarında vergi olarak kakao çekirdeği veriyormuş. Aynı zamanda kakao çekirdekleri, bu medeniyetler için bolluğun, bereketin bir simgesiydi. Kaynaklar, kakao çekirdeklerinin bu dönemlerde dini ritüellerde de kullanıldığını yazmakta. Savaş boyunca, üst sınıf ve askerler içecek olarak tüketiyormuş, kakao meyvelerini. İnsanların Mezo Amerika’ya göç etmesiyle kakao üretiminde artış gözlemlenmiş. Sadece üst sınıf ve askerlerin içtiği bir ayrıcalık değil, tüm halkın içtiği bir içecek haline gelmiş kakao çekirdekleri.